ANLAŞMALI BOŞANMA SÜRECİ NASIL İŞLER? - Sinop Kaplan Hukuk Bürosu
 Whatsap:0543 762 44 69  [email protected]

ANLAŞMALI BOŞANMA SÜRECİ NASIL İŞLER?

ANLAŞMALI BOŞANMA SÜRECİ NASIL İŞLER?

A. Genel Olarak BoÅŸanma

Boşanma Türk Medeni Kanunu’nun 161 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir.

Burada boşanma ile ilgili genel hükümlere ve özel boşanma sebepleri ile genel boşanma sebebine yer verilmiştir.

Boşanma eşler arasındaki evlilik birliğini sonlandıran işlemlerden birisidir. Evlilik birliğinin boşanma ile sona ermesi için yetkili Mahkemelerce verilmiş ve kesinleşmiş ilama ihtiyaç vardır. Bu makalemizde kanunda yer alan özel ve genel boşanma sebeplerine değinmeksizin yalnızca anlaşmalı boşanma hususu üzerinde duracağız

B. Anlaşmalı Boşanma Nedir ve Şartları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesinin 3. Fıkrasında düzenlenmiştir. Anlaşmalı boşanabilmek için her şeyden önce eşlerin karşılıklı olarak boşanma konusunda anlaşmış olmalarına bağlıdır. Ayrıca boşanmanın neticesinde boşanma işleminin feri niteliği taşıyan; velayet, nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi konularda da anlaşmış olmaları gerekmektedir. Davanın çekişmeli boşanma olarak açılmasının ardından anlaşmalı boşanmaya çevrilmesi de mümkündür. Dolayısıyla boşanma davasının uzun sürmesi ve özellikle çocuklar için yıpratıcı olması nedeniyle çekişmeli olarak açıldıktan sonra davanın anlaşmalı boşanma olarak neticelendirilebilmesi mümkündür. Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için kanunda sayılı olan şartların varlığı gereklidir. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz.

– Evliliğini anlaşmalı boşanma yolu ile sonlandırmak isteyen eşlerin öncelikle en az bir yıl evli kalmış olmaları gerekmektedir. (Bir yıldan daha kısa süren evliliklerde anlaşmalı boşanma davası öncelikli olarak çekişmeli olarak açılır sonrasında ise taraflar boşanma ve ferileri üzerine anlaşmaya vardıklarına dair protokolü mahkemeye dilekçe yoluyla bildirmesiyle birlikte çekişmeli yargı, anlaşmalı boşanmaya dönüşür.)

– Anlaşmalı boşanmak için eşler, maddi ve manevi tüm hukuki sonuçlar üzerinde uzlaşma içerisinde olduklarını hazırlanacak olan anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde bildirmeleri gerekmektedir.

– Anlaşmalı boşanmalarda eşlerin davaya katılmaları zorunludur. Bu zorunluluğun sebebi eşlerin, anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde verdikleri bildirileri hâkimin teyit etmesi gerekmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta hâkimin tarafların anlaşmış oldukları hususlarda değişiklik yapamamasıdır. Örneğin nafaka talep etmeyen eş için neden nafaka talep edilmediğini ve nafaka verilmesi gerektiğini taraflara söyleyemez ve anlaşmalı boşanma protokolünde bu şekilde bir değişiklik yapamaz. Hakim önüne gelen protokolü onaylamak ve boşanmaya karar vermek zorundadır.

C. Anlaşmalı Boşanma Süreci

Taraflar aralarında anlaşmalı olarak boşanmaya karar verdikten sonra yapmaları gereken şey bir avukat eşliğinde evrakları hazırlamaktır. Burada avukat desteği olması hem boşanma aşamasında olan tarafların istekleri konusunda orta yolun bulunmasını hem de taraflar arasında bir hakem görevi görerek boşanma ile ilgili hükümlerin hukuki olarak sonuçları konusunda tarafların bilgi sahibi olmasını sağlar. Anlaşmalı boşanmada;

– Anlaşmalı Boşanma Kararı Alınır

– Boşanma Protokolü Hazırlanır

– Protokolde Velayet, Nafaka, Tazminat, Ev Eşyası vb Konular Düzenlenir

– Protokol Taraflarca İmzalanır

– Protokol Taraflarca İmzalanınca Dava Dilekçesi Hazırlanır

– Protokol ve Dava Dilekçesi İle Boşanma Davası Açılır

– İvedi Duruşma Günü İstenir

– Taraflar Duruşma Günü Mahkemeye Giderler

– Taraflar Boşanma İradelerini Açıklar ve Protokoldeki İmzalarını İkrar Ederlerse

– Mahkemece Anlaşmalı Boşanmaya Karar Verilir

– Gerekçeli Karar Yazılır

– Gerekçeli Karar Tebliğ Alınır

– Taraflar Temyizden Feragat Eder

– Kararın Kesinleşmesi Yapılır

– Nüfus Müdürlüğüne Karar Gönderilir ve Taraflar Kimliklerini Değiştirebilirler

Tüm bu sürecin tamamlanması yaşadığınız şehrin adliyesinin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Kendi ilimizden örnek verecek olursak tarafların süreci ortak takip ettikleri varsayımında ortalama iki hafta içerisinde taraflar kimliklerini değiştirebilecek konuma gelirler.

NOT: Boşanma konusunda detaylar için lütfen büromuz ile iletişime geçiniz.

Avukat OÄŸuzhan KAPLAN

(Tüm Hakları Saklıdır. Yalnızca Meslektaşlarımız Dilekçelerinde Kullanabilirler.)